Om oss...

Sedan över 30 år tillbaka har vi, Nisse och Annica Uppström, haft uppfödning i liten skala under kennelnamnet Nordvikens. Vi köpte vår första samojedhund, Great Rimskij, 1983 från kennel Great där uppfödaren Elga Carlsson sa att "först skaffar man en, sedan skaffar man två, sedan tappar man räkningen"! "Nej!" sade vi i munnen på varandra, "vi skall bara ha en". Elga hade rätt - vi har märkt att det är lätt att tappa räkningen...

Via Jalmals kennel, där vi köpte vår andra samojedhund (Jalmals Belosova, även kallad "Bessie") fick vi insikt om hundspannskörningens underbara värld. Jalmals Belosova och Great Rimskij parades 1986 och vi sparade tiken Nordvikens Awoshka. Tillsammans bildade dessa hundar vårt första 3-spann, och snart längtade vi efter varsitt spann. En parningsvalp efter Rimskij, Natasja, kom till vår kennel, och med hjälp av "Bessie", Awoshka och Natasja utökades vårt hundantal allt eftersom.  

Ytterligare en ras...

Hösten 2003 bestämde vi oss för att utöka vårt hundbestånd med ytterligare en ras. Valet var enkelt - siberian huskyn hade under många år legat oss varmt om hjärtat.

Vi har under 30 år som uppfödare tagit 24 valpkullar (samojed) som hittills resulterat i 26 svenska polarhundchampions (se lista genom att klicka här), 13 norska  trekkehundchampions samt 20 utställningschampions där 2 tikar även har internationellt championat.

Augusti 2005 fick vi vår första siberian husky kull, och fram t.om juli 2013 har det fötts 9 siberian husky kullar på kenneln, där 18 individer har blivit svenska polarhundchampions samt 4 svenska utställningschampions.

Bruksuppfödarpris. och Bruksavelspris...

Sju gånger har Nordvikens kennel mottagit Svenska Kennelklubbens Bruksuppfödarpris, fem av dem är efter uppfödning av samojedhund och två gånger har vi mottagit priset för uppfödning av siberian husky. Dessutom har våra samojedtikar SE UCH SE (POLAR)CH NTCH NUCH Nordvikens Dinka-Demina, SE (POLAR)CH NTCH Nordvikens Larizza Demina, PDP SE UCH S(POLAR)CH NTCH Nordvikens Inja och NO TCH PDP SE (POLAR)CH Nordvikens Khatanga-Demina och vår siberian huskytik SE (POLAR)CH Isslottet's Skrika mottagit SKKs Bruksavelspris.

Förtroendeuppdrag... 

Vi har båda under många år haft, och har fortfarande, förtroendeuppdrag inom Svenska Kennelklubben (SKK) och tidigare inom dess specialklubb Svenska Polarhundklubben (SPHK). Annicas uppdrag har sträckt sig över många olika områden, bl.a. som ordförande under 10 år i SPHKs rasklubb för samojed, ledamot i Jämtland Härjedalens kennelklubb under 4 år, SKKs Centralstyrelse mellan 2007 - 2017. 

Nisse har, förutom att under en 10-års period ingått i SPHKs centralstyrelse som kassör och sedan vice ordförande, även ingått i Svenska Draghundsportförbundets slädhundskommitté.

______________________________________________

Utmärkelser...

Vi 2017 mottog Annica Svenska Kennelklubbens förtjänsttecken i guld.

2018 blev Annica hedersmedlem i Svenska Polarhundklubben, SPHK. 

2019 mottog Nordvikens kennel Hamiltonplaketten som delas ut i samband med SKKs Kennelfulläktige vartannat år. Plaketten tilldelas en person/personer som genom "framgångsrikt arbete gagnat hundafveln och härigenom i hög grad främjar klubbens syften" Varmt tack till Elga Carlsson, kennel Great, samt Jens Lundblad och Lisbeth Jonsson, Jalmals kennel, som lade grunden till vår uppfödning. Stort tack till alla våra valpköpare som i allra högsta grad är delaktiga i denna utmärkelse!

______________________________________________

FCI exteriördomare

 

2010 blev Annica auktoriserad exteriördomare, och den första rasen som hon fick sin auktorisation på var samojedhund. Därefter har hon blivit auktoriserad på ytterligare ett antal raser i grupperna 5, 7 och 10, klicka här för mer information.

Med största tacksamhet har hon fått möjlighet att döma hundar i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, England, Portugal, Estland och USA. 

_______________________________________

Träning och tävling...

Nisses körning på snö med våra siberian huskies brukade varje säsong ligga på ca 400-500 mil och det var med stort nöje man såg hundarna trivas med sitt arbete. Tävlingarna har under flera år varit i första hand långdistans som Femundlöpet 600, Polardistans 300 och Amundsen Race. Den sistnämnda tävlingen har vi aldrig fått kört själva, men har tidigare i allra högsta grad ingått i organisationen. Våra hundar har dock vid två tillfällen tävlat på Amundsen Race med andra förare. Numer har det tillkommit andra tävlingar, såsom Vildmarksracet. Vi åkte även gärna till Polarhundmästerskapet de år som det arrangeras. 

Tävlingar har varit ett mycket trevligt sätt att träffa likasinnade samt att se hur de egna hundarna stått sig i konkurrensen. Vad vi tänkte på under regniga träningskvällar var de underbara fjällturerna på vårvinter med skarsnö på morgonen och dagsmeja under dagen. Att sedan krypa ner i sovsäcken när solen har gått ner och termometern visar på -20 grader var en sak man lärde sig att hantera med rätt utrustning (det är som att gå och lägga sig i frysen).

Det tuffa beslutet... 

Den 15 februari 2016 publicerade vi ett PM om det största och svåraste beslut som någonsin fattats på kenneln, ett beslut som vi visste var oundvikligt. Efter 30 år slutar Nisse med draghundsporten på grund av sin dåliga rygg, (Annica körde sin sista dragtävling 2013) och därför håller vi på att avveckla vår kennel. Vi känner stor ödmjukhet över den respons vi har fått, och vi är mycket tacksamma att vi hittat så många bra hem till våra fyrbenta vänner. 

Vi kommer att behålla vår samojedtik Yelena samt våra siberian huskyhanar Tufsing och Kutter. Tillsammans med dem börjar ett nytt liv, men absolut inte utan hundar! Hundar har stått i centrum för oss under så många år, och det engagemanget kommer vi att fortsätta med på flera sätt.

________________________________________________