Genomförda draghundstävlingar under 2014

20 -21 mars, Bäver Open

SPHK Nedre Norra hade i år förlagt sitt klubbmästerskap i trevliga Norråker. Dessutom var tävlingen utlyst som rasmästerskapet för siberian husky. Det var en spännande utmaning att så snart efter Polardistans 300 km köra 6-spann sprint!

Vi har varit i Norråker vid flera tillfällen, men då har alltid anledningen varit Beaver Trap Trail. Den tävlingen gick även i år, och då i direkt anslutning till den nya tävlingen Bäver Open. Lilla Norråker fylldes med hundar och hundfolk, och det var en mycket trevlig atmosfär i byn.

Dag 1 på Bäver Open startade Nisse ut i 6-spann sprint med hundarna Kuling, Frigga, Tufsing, Chena, Onyx och Bonzo. Snön hade vräkt ner hela natten, och arrangörerna hade gjort ett helt fantastiskt jobb för att få till banorna. Ingen kunde dock rå på väderleken som betydde snö, snö och snö. Det var otroligt tunga spår för alla som var ute, och ju fler spann som sprungit i spåret, desto lösare blev det.         

Natten mellan torsdagen och fredagen gav dock hopp, då det blev frost. Återigen var arrangörerna ute och preparerade banorna, så dag 2 var det helt andra förhållanden vilket även visade sig på alla ekipagens tider.                                     Frigga och Kuling i led

Sprint är något annat är långdistans. Helt andra förberedelser, och plötsligt är tävlingen över! Det var kul att prova på, och i den trevliga miljön med många glada och positiva människor       blev det en riktigt lyckad avslutning på denna vinterns tävlingar. Placeringen blev nr 5, och Nisse fick många tips hur han skulle bära sig åt för att konkurrera med "lättviktsdamerna" i topp :-).

Tack till tävlingsledningen för detta mycket trevliga arrangemang! 

5 -7 mars Polardistans 300 km

Det är nu fyra år sedan vi senast var med på SPHKs långdistanstävling Polardistans, och det kändes riktigt roligt att vara tillbaks. Årets extremt dåliga väderförhållande hade ställt till det rejält för arrangörerna som tvingades lägga om bansträckningen flera gånger veckan innan start. Med öppna vattendrag återstod till slut att förlägga starten på Lövnäsvallen, och låta spannen som tävlade i 300-klassen köra banan två varv. Detta visade sig vara ett riktigt lyckat beslut!

I årets spann ingick Tufsing, Frigga, Kutter, Gasten, Fender, Gippa, Onyx, Kuling, Bonzo, Chena, Floyd och Freja. 8 av dem hade aldrig tidigare varit med på en långdistanstävling, så det var mycket spännande att se hur de skulle klara den utmaningen. I tävlingen ingår 6 timmars obligatorisk vila. Nisse beslutade att ta ut den efter första varvet då han åter var i Lövnäsvallen dit de kom efter 12 timmar och 9 minuter. Klockan 03:33 var det dags att åter släppa på startlinan för nästa varv. som var något kortare än det första. Pigga hundar och en   motiverad musher mötte hårda vindar med snöfall på fjället och det var en tuff resa upp mot checkpoint Djursvallen. Det visade sig att det skulle vara fortsatt tuffa förhållanden ända in mot mål. Hundarna är verkligen de stora hjältarna i en tävling som Polardistans, och det är med största respekt och ödmjukhet man hänförs över dessa atleter som fortsätter springa mil efter mil. Glädjande var också att de 8 rookies i spannet klarade av utmaningen så fint. Teamet korsade mållinjen i Lövnäsvallen kl 16:27 efter 12 timmar och 56 minuter vilket visade att det andra varvet, trots sin kortare distans, var tufft.

Resultatmässigt slutade teamet på en mycket glädjande 2:a plats. Vid prisutdelningen på fredag kväll visade det sig att SPHKs rasklubb för siberian husky utsett Polardistans som sitt rasmästerskap i långdistans. För att kunna delta i rasmästerskapet krävs medlemskap i        klubben, vilket resulterade att Nisse där fick motta en guldmedalj.

Vi vill rikta ett mycket stort tack till organisationen bakom Polardistans som har gjort ett fullständigt enastående arbete och lyft tävlingen till en mycket hög nivå!

1 - 2 februari, Polarhundmästerskapet i Orsa-Grönklitt

 Så var det äntligen dags att återigen få tävla på Svenska Polarhundklubbens Polarhund-mästerskap. I år var det Gävle-Dalas distrikt som stod som arrangör, och tävlingen var förlagd till Orsa-Grönklitt. En spännande tävlingsplats, då Grönklitt är känt för att vara ett paradis        för skidåkare. Arrangörerna hade gjort ett fantastiskt förarbete, så det var nyfikna och intresserade Grönklitts-gäster i publiken. Spåren var ovanligt tekniska, och de senaste dygnens snöande gjorde dem lösa och tunga. Nisse tävlade i öppenklass Medeldistans, men på grund av banans tekniska natur hade arrangören begränsat antalet hundar till max 10. I       Nisses spann gick höglöpande Frigga i led tillsammans med Freja (som är i slutfasen av sitt löp...). Bakom dem gick Bonzo och Chena, därefter Flinta, Floyd, Gasten, Kuling, Onyx och Kutter. Tävlingen slutade med en 2:a placering, och det var med många positiva intryck av helgens evenemang som vi reste hem.

Tack till Gävle-Dala för ett väldigt trevligt arrangemang!

19 januari, Vildmarksracet i Nornäs

För 2:a året arrangerades den trevliga tävlingen Vildmarksracet i Nornäs.        

Det är en mycket intressant tävling som körs på 2 stycken slingor á ca 60 km vardera. Ett obligatoriskt stopp på 4 timmar ingår. Vi bodde i Nornäs gamla skola som numer är omgjord till B&B. Med endast 500 meter mellan boende och startlinjen fick vi hjälp av Mats Eliasson som med sin ATV bromsade ned spannet fram till starten. Termometern stod på ca -20 grader när Nisse och teamet gav sig ut  i öppenklass C.  

Det var en förhållandevis stor klass med 9 deltagare. Skoj med så många siberian husky! I led var Frigga och Freja (Freja, som snart är på väg in i höglöp). Övriga hundar i spannet var Bonzo, Gasten, Fender, Gippa, Floyd, Flinta, Onyx, Kutter, Skipper och Lava.

 Första rundan gick riktigt fort och bra. Hundarna var pigga, men tyckte ändå att det var skönt när halmen kom fram och de fick lägga sig ner och vila några timmar. På denna tävling får handlers hjälpa till med att pyssla om hundar, vilken känns väldigt bra! Under de fyra timmars paus som var obligatoriskt hann Nisse med god marginal med en trevlig och social stund tillsammans med andra mushers i Nornäs Bystuga.         

Den andra rundan gick i pannlampans sken, och målgången var runt kl 22.00. Totalt slutade teamet som nr 3 i klassen och bästa svenska siberian husky-spann. Skoj att efter fjolårets tråkiga tävlingsstart, med bruten arm som resultat, få vara med om en så här trevlig tävling!

Denna tävling kan verkligen rekommenderas för alla som är intresserader av att köra lite längre sträckor. I mycket avspänd miljö finns alla möjligheter att lära sig  lite av vad långdistans-körning kan innebära.

 

!