Genomförda draghundstävlingar  under 2016

6-7 februari, Polarhundmästerskapet i Norråker

Foto: Eva MårtenssonVi har varit i den trevliga byn Norråker många gånger, och då framför allt för att vara med på Beaver Trap Trail. I år arrangerades Svenska Polarhundmästerskapet i byn, och det var som vanligt roligt att träffa alla som mötte upp. Nisse valde detta år att köra 8-spann sprint, en distans på 2 x 16 km. Det är naturligtvis skillnad på att köra kortare sträckor, och träningen blev därför omlagd efter Vildmarksracet. Hundarna var i fin form, så allt såg bra ut. 

 

Frigga väntar på kommando, och Pluto är taggad!

I Nisses team ingick Pluto och Frigga som ledarhundar följda av Castor, Bonzo, Kuling, Chena, Floyd och Freja. Frigga och Pluto var väldigt taggade vid starten, och klockan 10.21 gick äntligen startsignalen för teamet. Det var många spann ute på banan, och det blev en hel del omkörningar. Kul tyckte hundarna att det hände lite på spåret! Detta år var startlistan uppbyggd så att både siberian husky-spann och samojed-spann var ute i spåret samtidigt, vilket medförde att det över lag blev många omkörningar. Nyttigt och kul!

Efter första dagen hade Nisse en ledning med 1 minut och 10 sekunder till 2:an Mikael Benz från Tyskland. Med 1 minut mellan de startande var det spännande att se om Benz skulle lyckas köra ikapp Nisse. Det hade snöat rejält under natten, men med en botten i spåret gick det fint i alla fall, även om det gick långsammare. Nisses ledning utökades rejält, och totaltiden blev en seger med 7 minuter och 23 sekunder. Det här stärker tesen att en bra hund är en bra hund, det är träningen som skiljer från sprint till långdistans, och naturligtvis att avla fram bra ledarhundar.

 

Vandringspris i 8-spann sprint, en antik silverpokal skänkt av Ingvar de Forest

Det finns pokaler och det finns pokaler...

Vid prisutdelningen fick Nisse motta ett vandringspris, och det inte vilket som helst. År 2000 instiftade Ingvar de Forest ett vandringspris till Polarhundmästerskapets bästa 8-spann sprint siberian husky. En dyrgrip, en antik silverpokal. 

Ingvar de Forest betydde väldigt mycket för rasen siberian husky i Sverige - inte minst med alla de importer av rasen som han gjorde under 70- och 80-talet. Det finns mycket att läsa om Ingvar de Forest i Maria Karlsson och Nils Hjelms bok "Siberian husky - gåvan från Tjukotka" och år 2000 utsågs han av rasklubben till århundradets uppfödare med sin kennel Snowtrail. 

Ingvar finns inte med oss längre, och själva är vi glada över att vi fick träffa honom och även varit hemma hos honom där han underhöll oss med sitt munspel. Detta vandringspris har funnits hos en rad kända siberian husky-profiler och nu har det hamnat hos Nisse Uppström. Ledarhunden Nordvikens Pluto är i 5:e generationen efter Ingvar de Forest Snowtrails Linda.


Många Inca-barn på plats

Ingvar de Forest hemma i sitt hus på Adelsö 2004 när han underhöll oss med att spela munspel.

En av våra avelstikar, Inca av Vargevass, hade totalt 8 avkommor från 3 olika kombinationer i tävlingsspåret denna helg. I Nisses spann ingick Chena och Bonzo (efter Inca och Fenrisulven Faste) samt Pluto och Castor (efter Inca och Fenrisulven Allvis). I Marlene Karlssons medeldistansspann hade vi lånat ut Tufsing och i Sofia Holmgrens spann ingick systern Tolga (efter Inca och Leo av Vargevass). Lotta Antoniusson hade Luna i led (Inca och Allvis) och samma placering i spannet hade Andreas Sandes Molinka (Inca och Faste). Inca lever numer ett behagligt pensionärsliv, och det är väldigt skoj att se att så många av hennes avkommor gör ett fint jobb som draghundar.


Arrangörerna av årets Polarhundmästerskap hade gjort ett helt fantastiskt arbete med spåren, det var många år sedan mästerskapet avgjordes på så fina och välpreparerade spår. Stor eloge och stort tack till dem som lagt ner allt arbete på detta!


16 januari, Vildmarksracet i Nornäs

 

 Bilden är hämtad från Vildmarksracets hemsida   Foto: Björn Andersson

För 4:a året arrangerades den trevliga tävlingen Vildmarksracet i Nornäs. I år var det stor oro om tävlingen skulle kunna genomföras på grund av snöbrist. Dagarna före start kom det dock tillräckligt med snö, och med en enastående insats av arrangörerna blev det åter ett Vildmarksrace med den trevliga och avspända miljö som har präglat tävlingen genom åren. 

Det är en mycket intressant tävling som körs på 2 stycken slingor, med ca 70 km första varvet och 50 km 2:a varvet. Ett obligatoriskt stopp på 4 timmar ingår. Termometern stod på  -30 grader när Nisse och teamet gav sig ut klockan 10:13, denna gång med 8 hundar i begränsad klass C. I team sprang Frigga och Kuling i led, samt Pluto, Castor, Bonzo, Sejte, Floyd och Freja i nämnd ordning. Vad som är lite speciellt med denna tävling är att det är "fri start". De tävlande får välja fritt när de vill starta mellan 09:00 - 11:00. Den faktiska starttiden skrivs upp på ett startkort som följer med föraren, och detta gör att starten bli väldigt lugn. 

Vildmarksracet har kommit att bli en riktigt stor tävling för siberian husky, och i denna klass var det 12 deltagare från flera olika länder. Verkligen kul med ett så stort startfält i en medeldistanstävling som dessutom är inriktad på lite längre distans än vad de flesta medeldistanstävlingar är. Totalt slutade teamet som nr 3 i klassen och bästa svenska siberian husky-spann. 

Denna tävling kan verkligen rekommenderas för alla som är intresserader av att köra lite längre sträckor. I mycket avspänd miljö finns alla möjligheter att lära sig  lite av vad långdistans-körning kan innebära. Se mer information på www.vildmarksracet.se